Z Vladivostoku stopem domů IV

26. 11. 2016 22:26:31
Jak jel pardubický kluk stopem z Vladivostoku zpět domů. A proč? Protože mu to přišlo jako dobrý nápad.

Uff. Je ráno a mně se vůbec nechce vstát. Je zima a já se cítím hrozně rozlámaný. Nedá se nic dělat, vstát musím. Snažím se rychle sbalit stan a když se rozhlédnu kolem, uvědomuji si, jak moc je místní příroda nepoddajná. Zvláště v porovnání s českými lesy, které jsou krásně průchozí.

Na stop čekám tentokrát déle. Skoro nic nejede. Čas si krátím fotbalem. Zkrátka si hraji s kamením. Konečně auto. Je to pár, muž Alex, asi 40 let. A jeho milenka, která je o 20 let mladší. Vztah tají nejen kvůli manželce, ale i kvůli rodičům jeho milenky. Je to fascinující. Po cestě mi vypráví, jaké jsou místní poměry. Nejvíce oba trápí peníze. Místní si prý vydělají kolem 12-15 tisíc rublů, i když mají vysokou školu. Kurz je cca 100 rublů za 40 Kč. Ceny tady ale zas tak nízké nejsou.

Přijíždíme do Birobidžanu, hlavního města Židovské autonomní oblasti. Židé tu však nežijí, respektive tvoří něco kolem 2% populace. Chudoba je tu hodně znát. A kromě památníků Velké vlastenecké války mi to tu přijde dosti zanedbané. Začíná silně pršet, Alex však trvá na tom, že mi to tu musí ukázat. První,co upoutává moji pozornost je alkomarket. Kolik je u nás značek piv, tolik je tady vodek.

Nepochybně zajímavý je pohled na historii. Respektive ty rozdíly v úhlu pohledu. U nás se učíme o 2. světové válce, která trvala od roku 1939 do 1945. Tady se učí o Velké vlastenecké válce mezi roky 1941 až 1945. Minimálně se to takto učili dříve. Válka pro ně začíná momentem napadení SSSR. A skoro každý má předka, který v oné válce bojoval. Největší poctou je, když voják padl za své bratry ve zbrani. Ideálně způsobem, že zalehl granát. Výklad dějin se tu obecně dosti liší od našeho. Například Stalin a Hitler si nerozdělili Polsko, to si pouze Sověti budovali předpolí pro útok na Němce. O okupaci v roce 68 a dalších až někdy příště.

Po té, co jsem ve městě s mými novými přáteli strávil celý den, je čas odjet. Což je obtížnější, než jsem si myslel. Cesta z města je zatopena. Několikahodinový déšť udělal své. Alex je však tvrdohlavý a se svým džípem hledá jinou cestu. Což znamená, že projíždíme místy, kde je půl metru vody. Pro naše auto to není nepřekonatelný problém. Alex mě zkušeně odváží zpět na hlavní trasu k motorestu. Stále prší. ,,Fakt nechceš přes noc zůstat ve městě?", ptá se Alex. ,,Děkuji moc za vše, rád strávím noc ve zdejších lesích", odpovídám. ,,Jsi blázen. Dávej tedy na sebe pozor. A pozor na medvědy.", loučí se Alex.

Déšť je hustší a hustší. Sedím v motorestu asi hodinu,ale déšť se nelepší. Spíš naopak. Zajímavé na zdejších motorestech je, že toalety jsou obvykle zvlášť. Zkrátka dřevěné boudy pár metrů od hlavní budovy. Dávám si boršč. To na posilněnou. Pak už se vrhám do deště a buduji si příbytek. Takhle rychle jsem stan snad nikdy nepostavil. Stejně jsem ale promočen až na kost. Věci v krosně jsou naštěstí suché. Myšlenky mě nenechávají spát. Jsem v lese, v dešti, sám. Daleko od domova. A promočený. Musím se usmát. Přesně tohle mám vlastně rád.

Pokračování příště.

Autor: Vojtěch Marek | sobota 26.11.2016 22:26 | karma článku: 24.33 | přečteno: 1205x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Cestování

Klára Žejdlová

Italské Velikonoce? V mých vzpomínkách to jsou přátelé, rodina…a obžerství

I když to obžerství bylo prokládané dlouhými procházkami. Aby nám vytrávilo. A abychom nasbírali ingredience pro další vaření...

27.3.2024 v 14:48 | Karma článku: 18.84 | Přečteno: 427 | Diskuse

Miroslav Semecký

Nacházíte ve Španělsku? Používáte aplikaci Telegram? Zpozorněte!

Oblíbená komunikační aplikace ve Španělsku končí. Bude vypnuta (zablokován přístup) v řádu několika následujících hodin. Soudce Národního soudu Santiago Pedraz vydal rozhodnutí, ve kterém nařizuje mob..

23.3.2024 v 17:51 | Karma článku: 17.12 | Přečteno: 579 | Diskuse

Jan Vaverka

Bolívie - 6. díl: Den v La Pazu

La Paz je město jako žádné jiné. Dvoumilionová aglomerace sahající až nad 4000 metrů nad moře, ulice jsou strmé, propojené lanovkami, a kolem obrovská kulturní a sociální diverzita.

22.3.2024 v 8:20 | Karma článku: 16.35 | Přečteno: 231 | Diskuse

Aleš Gill

Střípky z KLDR - Díl 26. - Návrat do paralelního vesmíru

Jsou to téměř dva roky od mého posledního článku o KLDR, a téměř tři roky od mé druhé cesty za nejželeznější oponu, jakou si lze představit. A protože informací z KLDR je kvůli uzavřené hranici málo, mohli bychom se tam vrátit.

19.3.2024 v 8:52 | Karma článku: 16.04 | Přečteno: 472 | Diskuse

Libor O. Novotný

Víkend na bitevním poli ve Waterloo

Chcete důkladně pochopit politické a společenské souvislosti, které vedly k porážce Napoleona, případně se vžít do bojů rozhodující bitvy u Waterloo? Památník bitvy na jejím původním místě vám to umožní.

18.3.2024 v 15:00 | Karma článku: 13.22 | Přečteno: 207 | Diskuse
Počet článků 73 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 1314

Absolvent demografie, cestovatel, muzikant, rodák z Heřmanova Městce a místopředseda Mladých křesťanských demokratů.

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...