Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Z Vladivostoku stopem domů X

Jak jel pardubický kluk stopem z Vladivostoku zpět domů. A proč? Protože mu to přišlo jako dobrý nápad. 

S Alexem jsme v jeho kamionové garáži v Čulmanu. Po cestě jsme na silnici, asi 5 km od města potkali dědu o holi, oblečeného jako na pláž. A to v den, kdy je asi 10 stupňů. Sedíme v bývalé výrobní hale. ,,Kde vlastně normálně spíš?" ptá se Alex. ,,Jak se dá." odpovídám, ,,často ve stanu u cest v lese. Zkrátka venku." pokračuji. ,,Hmm, víš, že v Amurské oblasti, kde jsme tě nabrali je nejvíc medvědů a tygrů v celém Rusku? To se nebojíš?". Popravdě, do teď jsem to příliš neřešil a tak se ani nebál. ,,Tady se nemůže nic stát, jsme přece v Rusku" odpovídám, abych neztratil tvář a směji se. ,,Ty ses měl narodit v Rusku, tebe je pro Evropu škoda, říká Alex". Skoro jsem dostal záchvat smíchu. 

Popíjíme spolu s Alexem a jeho dvěma přáteli čaj. První komplikace přichází, když mladší řidič končí. Alex se snaží sehnat náhradu, ale moc se mu to nedaří. V době mezi sháněním mi ukazuje různá videa v telefonu. Např. jak krmil po cestě medvíďata, potkal spícího medvěda na silnici a další. Je to vskutku jiný svět. Další řidič mi vypráví o ,,starých dobrých časech". ,,Já už vodku nepiju. Od perestrojky se nedá pít. Radši si pálím samohonku. Zkrátka Gorbačov to celé pos***." pokračuje v monologu. 

Po několika hodinách konečně Alex sehnal parťáka. Chvilku přemýšlel i o mně. ,,Já nemám na kamion řidičák", odpovídám. Samozřejmě zatajuji fakt, že nemám řidičák ani na klasické auto. ,,To nevadí, tady policajti nejsou. A kdyby se náhodou ukázali, tak to vyřešíme." říká Alex. Naštěstí však od myšlenky upouští. Sehnal totiž Piotra. Piotrovi je asi 50 a vypadá jako vědec z filmu Zpátky do budoucnosti skřížený s vězněm. Rozcuchaný, potetovaný, trošku špinavý a s děsivým výrazem ve tváři. Pořád se mu klepou ruce. Určitě to má z chlastu. No, Alex opravuje náklaďák,tak si jdu lehnout. Stejně nerozeznám motor od výfuku, tak mu nemůžu být příliš nápomocen.

,,Pojechali!" křičí radostí Alex. Vše je opraveno a kamionu vesele řve motor. Já dostávám exkluzivní místo na posteli, zatímco oba řidiči sedí vpředu. Během jízdy se vesele bavíme. Ve chvíli, kdy Piotr vystupuje, ptám se Alexe, proč se mu třesou ruce a zda je to z alkoholu. ,,Ne ne. Piotr měl před několika lety vážnou nehodu. Řídil kamion a srazil se s jiným. Kabina a všechno začalo hořet a jemu se zasekly nohy pod sedačkou, nemohl se odtamtud dostat. Dokonce i přemýšlel, že si ty nohy odřeže, aby se odtamtud vyprostil. Naštěstí mu ale lidi kolem pomohli. Od té doby se mu třesou ruce. Je to hrdina, že to zvládl" praví Alex. Bohužel je třes v rukou natolik velký problém, že i Alex uznává, že na řízení to není. Problém mu činí hlavně řazení. Proto funguje Piotr spíše jako spolujezdec, který kontroluje, zda není řidič příliš unavený, respektive zda nespí.

Stavujeme se ještě u rodičů šoféra a vykládáme plechy na střechu. Ptám se, jak se jim tady žije a co počasí. ,,Včera v noci nám pomrzly brambory. Byly dva stupně pod nulou". A to je červenec. Pořád tady funguje systém známostí a kontaktů. Zkrátka každý má co nabídnout těm ostatním. Někdo dokáže sehnat pneumatiky, jiný tahá auta z Japonska, Alex zase plechy. Rodiče synovi děkují a my se zase vydáváme na cestu.

,,Šáhni v zadu do kaslíku, tam dole pod dekou" říká Alex. Sahám tam a vytahuji nádhernou pistoli značky Bereta. ,,To je proti medvědům. Dal bych ti ji, ale je to můj miláček. Mám ji od táty" říká Alex. ,,Mladej si holt pořídí petardy, to mu bude stačit" přidává se Piotr.  

Projíždíme nádhernou a nebezpečnou Sibiří. Stále směr sever. Míjíme místa, kde se těží zlato a překonáváme řeku Aldan. zažívám nepopsatelné pocity. Zkrátka jedete oblastmi, kde skoro nikdo nežije. Hlavou mi projíždí záblesky z filmů jako Bílé peklo či Ztracený na Sibiři. Je to neuvěřitelné. Tohle jinde nezažijete. Fascinující kombinace tvrdé a nespoutané přírody s neudržovanou cestou mi dává pocit, jako bych jel na konec světa. A od onoho konce nejsem daleko. Jakutsk je odsud už jen pár set kilometrů.

Pokračování příště 

 

Autor: Vojtěch Marek | pondělí 5.12.2016 12:23 | karma článku: 27,60 | přečteno: 1380x
  • Další články autora

Vojtěch Marek

Pár rad při koupi domu / bytu

Pakliže vás současná krize finančně nezničila a uvažujete o koupi nemovitosti pro svoje bydlení, věnujte výběru o pár minut více. Můžete tím ušetřit spoustu peněz a trápení.

10.3.2021 v 17:18 | Karma: 13,38 | Přečteno: 569x | Diskuse| Hobby

Vojtěch Marek

17 000 km stopem domů z Kamčatky XXIX

Putování jednoho kluka od Pardubic z Kamčatky domů. Stopem. Z Kamčatky přes celou Sibiř, Ural až do Archangelsku. A pak přes Petrohrad a Ukrajinu domů. Poslední díl, s bonusem fotografií z Archangelsku, Vologdy a Petrohradu.

15.12.2019 v 21:43 | Karma: 24,36 | Přečteno: 1400x | Diskuse| Cestování

Vojtěch Marek

17 000 km stopem domů z Kamčatky XXVIII

Putování jednoho kluka od Pardubic z Kamčatky domů. Stopem. Z Kamčatky přes celou Sibiř, Ural až do Archangelsku. A pak přes Petrohrad a Ukrajinu domů. Tentokrát o tvrdém režimu a čumění do telefonu.

12.8.2019 v 7:59 | Karma: 26,60 | Přečteno: 1027x | Diskuse| Cestování

Vojtěch Marek

17 000 km stopem domů z Kamčatky XXVII

Putování jednoho kluka od Pardubic z Kamčatky domů. Stopem. Z Kamčatky přes celou Sibiř, Ural až do Archangelsku. A pak přes Petrohrad a Ukrajinu domů. O vesničkách na severu a bydlení u cizích lidí.

15.7.2019 v 8:50 | Karma: 27,05 | Přečteno: 821x | Diskuse| Cestování

Vojtěch Marek

17 000 km stopem domů z Kamčatky XXVI

Putování jednoho kluka od Pardubic z Kamčatky domů. Stopem. Z Kamčatky přes celou Sibiř, Ural až do Archangelsku. A pak přes Petrohrad a Ukrajinu domů. Tentokrát o katastrofě, o které se nesmí mluvit.

5.6.2019 v 11:56 | Karma: 24,96 | Přečteno: 1001x | Diskuse| Cestování
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Koalici rozdělují výše daňové slevy na poplatníka i výpověď bez udání důvodu

23. dubna 2024  14:33,  aktualizováno  17:40

Rozpory ve vládní koalici u zásadních věcí přibývají s blížícími se volbami, ale i kvůli tomu, že...

Británie uvede zbrojní průmysl do válečného režimu, oznámil premiér

23. dubna 2024  16:56,  aktualizováno  17:29

Britská vláda uvede zbrojní průmysl do válečného režimu, uvedl v úterý britský premiér Rishi Sunak...

Herečky ze Zlaté labutě vydražily rekvizity ze seriálu pro děti z dětských domovů

23. dubna 2024

Seriál Zlatá labuť se blíží do finále, a proto TV Nova uspořádala v sobotu charitativní akci v Art...

Hrozí nový Černobyl. Centrum Střední Asie mohou zamořit radioaktivní kaly

23. dubna 2024  16:52

Nestabilní odkaliště vzniklá v Kyrgyzstánu po těžbě uranové rudy v dobách Sovětského svazu hrozí...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 73
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1314x
Absolvent demografie, cestovatel, muzikant, rodák z Heřmanova Městce a místopředseda Mladých křesťanských demokratů.