Z Vladivostoku stopem domů XI

6. 12. 2016 9:30:06
Jak jel pardubický kluk stopem z Vladivostoku zpět domů. A proč? Protože mu to přišlo jako dobrý nápad.

Odpověď na otázku z minula: Na fotce z minula byl památník obětem gulagu. Alex mi o tom trochu vypráví a dost mě z toho mrazí. Zvláštní, že to prožívám víc, než on. Gulag se jmenoval Vasilevka. Kolik lidí zde zemřelo, se nedozvídám, ale průměrně zde odvedení přežívali několik měsíců. Potom smrt. Jejich prací byla těžba uranu. Ručně, lopatou a krumpáčem. Bez ochranných pomůcek. I Alexův děda zde zemřel, ale Alex to nepřičítá komunismu, nýbrž Stalinovi. Vypráví mi o tom asi hodinu. ,,Strážní zde neměli moc práce. V zimě nebylo kam a jak utéct. V létě jsi měl šanci. Ale hodně malou. Neměl jsi na cestu žádné jídlo, ani pořádné oblečení, zkrátka nic. A v lesích čekala spousta medvědů. Cesta sem byla jednosměrná."

Vzdalujeme se od gulagu směrem k severu. Kopce střídají zatáčky a hory zase řeky. Místy pláně, místy březové háje. Města Aldan a Tommot jsou za námi a my se pomalu blížíme k řece Leně. ,,Až to uvidíš, tak ti to vyrazí dech", praví Alex. Má pravdu. Lena je široká několik kilometrů a zdánlivě připomíná obrovské jezero. ,,Kde v Jakutsku budeš spát? Město je velké a někteří lidé nebezpeční. Přespíš u mé ženy. Vyzvedne tě v Jakutsku" oznámil Alex. Jeho žena se jmenuje Nataša. To a její číslo jsou jediné dvě věci, co o ní vím. Alex mě vykládá na druhém břehu Leny, než je Jakutsk. Jdu tedy pěšky do přístavu. Už zase po mě štěká nějaký pes. Neuvázaný pes. Vypadá, že chrání dům svého majitele a své teritorium. Radši to obejdu, tohle mi za to nestojí. Po hodině chůze konečně dosahuji cíle. Přístav.

V přístavu pozoruji, jak to funguje. Než se stačím rozkoukat, dává se se mnou do řeči chlápek s míčem a vysvětluje mi, že každou hodinu tu jezdí trajekt. A že tady sice je jízdní řád, ale nikdo se jím neřídí. Na sobě má tepláky od jedné nejmenované firmy. Velice typický obrázek. Teplákovka je tady oblíbená stejně, jako u nás rifle.

Nakonec opatrně nastupuji na loď. Přepravu platit nemusím, protože jsem turista. A navíc z Československa. Protestuji, protože mi to přijde nefér. Ale marně. Štiplístek trvá na svém. Vzdávám boj o zaplacení 100 rublů a sundávám si krosnu. To už ke mně míří dva kluci (na obrázku). Jejich jménům sice nerozumím, ale je si budu pamatovat rozhodně ještě dlouho. Nejdřív jim vysvětluji svoji situaci s Natašou. Ochotně vytahují telefon a vytáčí číslo. Nataša o mě očividně ví a potvrzuje, že na mne počká na druhém břehu. Je to fascinující. Člověk, který mě v životě neviděl mě nechá jen tak přespat u sebe. Rychle vracím telefon a kluci se začínají vyptávat na vše možné. Jeden z nich (na obrázku vpravo) zná Mistra Jana Husa, prý se o něm učili na škole. Neuvěřitelné. Většina dětí ze základky v Česku neví, že někdo takový žil a v Jakutsku potkám někoho, kdo o něm ví více, než jeho jméno. Jsem naprosto v šoku. Nevycházím z údivu. Kluci právě ujeli 2 000 km, jeli z práce. Po cestě nabourali a poškodili si i přední sklo a stěrače (auto na fotce). Proto museli v dešti jet s otevřeným okýnkem a hlavou vykloněnou, jinak nebylo vidět. Jinak další, co se jim v souvislosti s Českem vybaví je pivo, Praha, Škoda, Tatra a hezké holky (po chvilce přiznávají, že i herečky ve filmech pro dospělé).

Jízda přes řeku trvá něco kolem hodiny. Celou cestu nás doprovází hejno racků. Děti na trajektu jim hází chleba a další pochutiny. Jakmile přirážíme ke břehu, loučím se klukama a opouštím loď. Na břehu již čeká v autě Nataša. ,,Ahoj Vovka! Já jsem Nataša, od Alexe" zubí se. Dáváme si na břehu kávu a míříme k ní domů. Čeká mě několik dní poznávání Jakutska.

Pokračování příště

Autor: Vojtěch Marek | úterý 6.12.2016 9:30 | karma článku: 27.10 | přečteno: 1172x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Cestování

Klára Žejdlová

Italské Velikonoce? V mých vzpomínkách to jsou přátelé, rodina…a obžerství

I když to obžerství bylo prokládané dlouhými procházkami. Aby nám vytrávilo. A abychom nasbírali ingredience pro další vaření...

27.3.2024 v 14:48 | Karma článku: 19.26 | Přečteno: 442 | Diskuse

Miroslav Semecký

Nacházíte ve Španělsku? Používáte aplikaci Telegram? Zpozorněte!

Oblíbená komunikační aplikace ve Španělsku končí. Bude vypnuta (zablokován přístup) v řádu několika následujících hodin. Soudce Národního soudu Santiago Pedraz vydal rozhodnutí, ve kterém nařizuje mob..

23.3.2024 v 17:51 | Karma článku: 17.12 | Přečteno: 581 | Diskuse

Jan Vaverka

Bolívie - 6. díl: Den v La Pazu

La Paz je město jako žádné jiné. Dvoumilionová aglomerace sahající až nad 4000 metrů nad moře, ulice jsou strmé, propojené lanovkami, a kolem obrovská kulturní a sociální diverzita.

22.3.2024 v 8:20 | Karma článku: 16.35 | Přečteno: 231 | Diskuse

Aleš Gill

Střípky z KLDR - Díl 26. - Návrat do paralelního vesmíru

Jsou to téměř dva roky od mého posledního článku o KLDR, a téměř tři roky od mé druhé cesty za nejželeznější oponu, jakou si lze představit. A protože informací z KLDR je kvůli uzavřené hranici málo, mohli bychom se tam vrátit.

19.3.2024 v 8:52 | Karma článku: 16.04 | Přečteno: 474 | Diskuse

Libor O. Novotný

Víkend na bitevním poli ve Waterloo

Chcete důkladně pochopit politické a společenské souvislosti, které vedly k porážce Napoleona, případně se vžít do bojů rozhodující bitvy u Waterloo? Památník bitvy na jejím původním místě vám to umožní.

18.3.2024 v 15:00 | Karma článku: 13.22 | Přečteno: 207 | Diskuse
Počet článků 73 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 1314

Absolvent demografie, cestovatel, muzikant, rodák z Heřmanova Městce a místopředseda Mladých křesťanských demokratů.

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...