Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Z Vladivostoku stopem domů XV

Jak jel pardubický kluk stopem z Vladivostoku zpět domů. A proč? Protože mu to přišlo jako dobrý nápad. 

Ach to včerejší pití. Vstávání je těžké. V bytě to vypadá jak po výbuchu granátu. Není mi po včerejšku sice vyloženě špatně, ale k dokonalosti má můj stav hodně daleko. Navíc dnes odjíždím. Asi budu působit jako sentimentální blbec, ale cítil jsem se tady opravdu jako doma. Natašin syn se ještě ptá, jestli nemohu zůstat déle, že si mě moc neužil. Bohužel to nejde a život jde dál. Odjíždíme tak spolu všichni směrem k přístavu. Po cestě se však ještě zastavujeme pro suvenýry. Od Alexe jsem dostal nádherný jakutský nůž. Jako projev vděku jsem mu dal na oplátku svůj nůž. Nataša s Alexem mi ještě kupují stříbrné šperky s jakutskými motivy. Nechci to přijmout, ale trvají na svém. Prý abych na ně nezapomněl. Už teď vím, že rozhodně nezapomenu. 

Loučení v přístavu je skoro jako z filmu. Silně prší, ale i tak všichni vylézají z auta a objímají se se mnou. ,,Moc děkuji a příští rok mě čekejte.", loučím se a ještě dodávám ,,A vy mě zase musíte navštívit v Heřmanově Městci!". ,,Dávej na sebe pozor, Vovčik. Ať se ti líbí Petrohrad a znova nás navštiv!", říká Nataša. ,,A jez hodně chleba! Nezapomeň, bez soli jídlo nezachutná, bez chleba nezasytí!" dodává Alex. Přikyvuji a vydávám se na trajekt. Déšť je silný a cesta je blátivá. Ještě, že mám pouštní kanady. Na trajektu se schovávám pod stříškou. Na rozdíl od zbytku, kteří jsou u sebe v autech. 

Po deseti minutách se naše loď odpoutává od břehu a i počasí se lepší. Přestalo pršet a mraky se pomalu trhají. Přesouvám se tedy na hlavní část paluby na pravobok. V tichosti pozoruji kroužící racky a děti, které jim hází chléb. ,,Ahoj, ty jsi cizinec, že?" ptá se mladá dívka a přistupuje ke mně. Pokouším se o úsměv a dávám se s ní do řeči. Bavíme se asi půl hodiny, pak odbíhá zpátky do auta. To už ke mně přistupuje další člověk. Tentokrát muž ve středním věku. ,,Kam míříš, malčik?" ptá se. Snažím se vysvětlit své plány, ale po zmínění Petrohradu se začíná hrozně moc smát. Je už několikátý. Nakonec však diskuze přináší i své plody. Chlápek jede pár kilometrů směrem na jih. Stejně jako já. Tento fakt mě zbavuje nepříjemnosti v podobě procházky po městě a hledání vhodného místa na stop. 

Trajekt po hodině plavby přiráží ke břehu. Cesta je trochu komplikovaná, protože některá auta mají problém překonat bahnitý terén na břehu. Nakonec se vše daří a i my se dostáváme na hlavní silnici na jih. ,,Pizděc, to taky nemohli to auto odstavit vedle?" nadává řidič na automobil, který pravděpodobně píchl. Je to mašina právě té dívky, která se se mnou bavila na lodi. Naštěstí jí a jejím dvěma kamarádkám velice ochotně pomáhají muži z jiných aut. 

,,Tak ,maladěc, dál už musíš pěšky.", směje se řidič. Vystupuji ven do široké a rozlehlé Sibiře. Nikde ani živáčka. Vesele si zpívám a užívám si klid a samotu. Moc dlouho však ne. Slyším z dálky auto. Otáčím se a musím se hrozně smát. Jsou to ty dívky, kterým se rozbilo auto. Zastavují a taky se jen smějí. Nejvíce samozřejmě ta dívka, kterou znám z lodi. Jmenuje se Nina. Je to krásná černovláska se zálibou v počítačových hrách. Před 7 lety bych jí asi naprosto propadl. 

Všechny dívky si při jízdě zpívají a ,,tančí" na hudbu z rádia. Přiznám se, že to vůbec není špatný. A ačkoliv bych čekal spoustu věcí, tak tohle ne. Asi po hodině mě začaly učit ruský mat - sprostá slova. Vskutku fascinující. Tři křehké Rusky učí Čecha sprosté fráze. 

Bohužel tato fantasie musí jednou skončit. Holky uhýbají na východ a já musím na jih. Nina mi ještě nabízí, zda nechci s nimi, ale je to dámská jízda. Nebudu jim to kazit. Mimochodem mají před sebou asi ještě 1 000 km. Opravdu jiný svět. Nina mi ještě dává na sebe kontakt a objímá mě.

 

Jdu pěšky už půl hodiny. A za tu dobu nic neprojelo. Kašlu na to a stavím stan, ale té procházky nelituji. Takovou volnost opravdu zažijete jen v odlehlých místech jako je Sibiř.

Pokračování příště

 

Autor: Vojtěch Marek | úterý 20.12.2016 17:13 | karma článku: 26,42 | přečteno: 1190x
  • Další články autora

Vojtěch Marek

Pár rad při koupi domu / bytu

Pakliže vás současná krize finančně nezničila a uvažujete o koupi nemovitosti pro svoje bydlení, věnujte výběru o pár minut více. Můžete tím ušetřit spoustu peněz a trápení.

10.3.2021 v 17:18 | Karma: 13,38 | Přečteno: 569x | Diskuse| Hobby

Vojtěch Marek

17 000 km stopem domů z Kamčatky XXIX

Putování jednoho kluka od Pardubic z Kamčatky domů. Stopem. Z Kamčatky přes celou Sibiř, Ural až do Archangelsku. A pak přes Petrohrad a Ukrajinu domů. Poslední díl, s bonusem fotografií z Archangelsku, Vologdy a Petrohradu.

15.12.2019 v 21:43 | Karma: 24,36 | Přečteno: 1400x | Diskuse| Cestování

Vojtěch Marek

17 000 km stopem domů z Kamčatky XXVIII

Putování jednoho kluka od Pardubic z Kamčatky domů. Stopem. Z Kamčatky přes celou Sibiř, Ural až do Archangelsku. A pak přes Petrohrad a Ukrajinu domů. Tentokrát o tvrdém režimu a čumění do telefonu.

12.8.2019 v 7:59 | Karma: 26,60 | Přečteno: 1027x | Diskuse| Cestování

Vojtěch Marek

17 000 km stopem domů z Kamčatky XXVII

Putování jednoho kluka od Pardubic z Kamčatky domů. Stopem. Z Kamčatky přes celou Sibiř, Ural až do Archangelsku. A pak přes Petrohrad a Ukrajinu domů. O vesničkách na severu a bydlení u cizích lidí.

15.7.2019 v 8:50 | Karma: 27,05 | Přečteno: 821x | Diskuse| Cestování

Vojtěch Marek

17 000 km stopem domů z Kamčatky XXVI

Putování jednoho kluka od Pardubic z Kamčatky domů. Stopem. Z Kamčatky přes celou Sibiř, Ural až do Archangelsku. A pak přes Petrohrad a Ukrajinu domů. Tentokrát o katastrofě, o které se nesmí mluvit.

5.6.2019 v 11:56 | Karma: 24,96 | Přečteno: 1001x | Diskuse| Cestování
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Arizonští poslanci zrušili 160 let starý zákon, který zakazoval potraty

25. dubna 2024  6:54

Zákonodárci ve Sněmovně reprezentantů v americkém státě Arizona ve čtvrtek schválili zrušení zákona...

Poslední mrazivá noc. Od pátku se bude oteplovat, v neděli se vrátí letní teploty

25. dubna 2024  6:32

Ve čtvrtek budou ještě teploty podprůměrné a na horách může sněžit. V pátek ráno dokonce hrozí na...

Rusko vyrábí víc zbraní, než potřebuje na Ukrajině, varoval německý ministr

25. dubna 2024  6:13

Rusko podle odhadů německého ministra obrany Borise Pistoriuse už vyrábí více zbraní a munice než...

Nejednáme. Na obzoru je stávka soudních pracovníků, požadují vyšší platy

25. dubna 2024

Premium Odvádějí vysoce odbornou práci, musejí skládat speciální zkoušky, někdy sami vypracovávají drobná...

Prodej rodinného domu, 186 m2, Bystřice nad Pernštejnem
Prodej rodinného domu, 186 m2, Bystřice nad Pernštejnem

Koželužská, Bystřice nad Pernštejnem, okres Žďár nad Sázavou
3 800 000 Kč

  • Počet článků 73
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1314x
Absolvent demografie, cestovatel, muzikant, rodák z Heřmanova Městce a místopředseda Mladých křesťanských demokratů.