Z Vladivostoku stopem domů XXI

24. 02. 2017 10:00:06
Jak jel pardubický kluk stopem z Vladivostoku zpět domů. A proč? Protože mu to přišlo jako dobrý nápad.

Odjezd z Ekatěrinburgu je jednodušší, než jsem myslel. Veřejnou dopravou, tedy autobusem, jedu na konec města, kde vede hlavní trasa na západ. Jsem teď vcelku rád, že jsem si stihl ještě přeprat triko. Vzhledem k tomu, že střídám jenom jednu košili a jedno triko, tak to bylo více než třeba. Lidi se za mnou ale stejně otáčí. Naštěstí ne kvůli tomu, jak jsem cítit, ale kvůli krosně na zádech.

Po půl hodině v autobusu přecházím silnici a jde se na stop. Stojím v mírném kopečku. V Čechách by to bylo špatné místo. Tady je to jedno. Místní zastaví kdekoliv. A opravdu. Během pěti minut zastavuje chlápek, co jede až do Permu. Což je naprosto skvělé. Po chvilce přibíráme dalšího stopaře. Kluka, 30 let, co vypráví o své službě ve Specnaz, speciálních jednotkách ruské armády, něco jako britské SAS. ,,Ha! Že Američani nebyli v Gruzii a Čečensku? Tak to je lež! Sám jsem jich 5 zastřelil.", vypráví bývalý voják o válce na Kavkaze a Čečensku. Vždycky, než se stačím nadechnout, opět pokračuje. Nevím, jestli mluví pravdu. Sám o těch konfliktech skoro nic nevím, tak se k tomu moc nevyjadřuji. ,,Vovko, nevěř, co ti říkají v televizi. Američani nás chtějí zase rozeštvat proti sobě." ,přidává se řidič.

Připadám si skoro jako na politickém školení. V něčem mají kluci pravdu. Média jsou těžko objektivní. Ale když vám to říkají Rusové...působí to přinejmenším zvláštně. Spíše až bizarně. A každou chvilkou si voják vyhrnuje rukáv trika, aby ukázal tetování Specnazu. Ale i kdyby nic jiného, tak mě vzali na hranici mezi Evropou a Asií. Těch památníků je tu několik. Mě berou na ten méně známý, kde nejezdí moc turistů.

Perm. Stejně jako mají jiná města své trhy, tak místní trh má své město. jinak se to nedá vysvětlit. Centrum je jeden obrovský trh, kde seženete vše. Od ovoce, přes nábytek, součástky k autům až po cihly. Je to fascinující. Ale i tady nacházím typický ruský prvek. Sochy. Obrovské sochy.

Chci však jet dál, proto popojíždím za město. Ale příliš se nedaří. Každé štěstí se jednou vyčerpá. Popojíždím pouze po pár kilometrech. Ale za to mě vzali policisté. Sice jenom 10 kilometrů, ale i to se počítá. Chtějí mi zastavit další auto, ale s díky odmítám. Moc mě nechápou, ale já se chci projít. Ten pocit, kdy jdete s krosnou a nemusíte skoro nic řešit, to je zkrátka k nezaplacení. Policisté sami si potřebovali zajet na stanoviště, aby mohli pokračovat ve výběru ,,pokut".

Jdu asi hodinu a začíná se zatahovat. Radši zkusím odstopovat. Jiná možnost není, leda postavit stan. A to se mi ještě nechce. A štěstí se mi ještě zdaleka nevyčerpalo. Zastavuje náklaďák,co jede až do Moskvy.

Pokračování příště...

Autor: Vojtěch Marek | pátek 24.2.2017 10:00 | karma článku: 24.89 | přečteno: 879x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Cestování

Klára Žejdlová

Italské Velikonoce? V mých vzpomínkách to jsou přátelé, rodina…a obžerství

I když to obžerství bylo prokládané dlouhými procházkami. Aby nám vytrávilo. A abychom nasbírali ingredience pro další vaření...

27.3.2024 v 14:48 | Karma článku: 19.69 | Přečteno: 464 | Diskuse

Miroslav Semecký

Nacházíte ve Španělsku? Používáte aplikaci Telegram? Zpozorněte!

Oblíbená komunikační aplikace ve Španělsku končí. Bude vypnuta (zablokován přístup) v řádu několika následujících hodin. Soudce Národního soudu Santiago Pedraz vydal rozhodnutí, ve kterém nařizuje mob..

23.3.2024 v 17:51 | Karma článku: 17.12 | Přečteno: 581 | Diskuse

Jan Vaverka

Bolívie - 6. díl: Den v La Pazu

La Paz je město jako žádné jiné. Dvoumilionová aglomerace sahající až nad 4000 metrů nad moře, ulice jsou strmé, propojené lanovkami, a kolem obrovská kulturní a sociální diverzita.

22.3.2024 v 8:20 | Karma článku: 16.35 | Přečteno: 231 | Diskuse

Aleš Gill

Střípky z KLDR - Díl 26. - Návrat do paralelního vesmíru

Jsou to téměř dva roky od mého posledního článku o KLDR, a téměř tři roky od mé druhé cesty za nejželeznější oponu, jakou si lze představit. A protože informací z KLDR je kvůli uzavřené hranici málo, mohli bychom se tam vrátit.

19.3.2024 v 8:52 | Karma článku: 16.04 | Přečteno: 474 | Diskuse

Libor O. Novotný

Víkend na bitevním poli ve Waterloo

Chcete důkladně pochopit politické a společenské souvislosti, které vedly k porážce Napoleona, případně se vžít do bojů rozhodující bitvy u Waterloo? Památník bitvy na jejím původním místě vám to umožní.

18.3.2024 v 15:00 | Karma článku: 13.22 | Přečteno: 207 | Diskuse
Počet článků 73 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 1314

Absolvent demografie, cestovatel, muzikant, rodák z Heřmanova Městce a místopředseda Mladých křesťanských demokratů.

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...