Vojtěch Marek

Neničme ŘOPíky, neničme historii

4. 05. 2017 16:29:24
Parta ,,umělců" z Moravy dostala báječný nápad. Uříznout kus prvorepublikového bunkru a nazvat to uměním.

Tento týden nejmenovaný student umění uřízl kus ŘOPíku s tvrzením, že se jedná o umění. ,,Posláním je rozvířit debatu o tom, jak v současnosti přistupovat k desetitisícům dysfunkčních válečných objektů a poukazuje na situaci, v níž jsou bunkry Armádou ČR rozprodávány jako nepotřebný majetek. Pointou projektu Bunker Cut je deaktivace architektury násilí."


K jeho prohlášení a celé té myšlence mám vlastně několik otázek. Opravdu je naše obranná linie architekturou násilí? Nemají tyto bunkry historickou hodnotu? A jak se liší ŘOPíky od zřícenin hradů? A především...proč to udělal ,,umělec" tak blbě?

Osobně mám k bunkrům a obecně k prvorepublikovému opevnění velmi vřelý vztah. Už léta jezdím na čundry a to obvykle do pohraničí. Takže tam, kde obvykle bývají pevnosti. Ale především... především si vážím historie a odkazu našich předků. Těch, kteří ve 30. letech budovali pevnost naší svobody před diktátorským režimem v Německu. A ŘOPíky tímto odkazem nepochybně jsou.

A jestli jsou bunkry architekturou násilí? Bunkry jsou přece moderní štíty, ty mají před násilím chránit. Stejně jako hrady... je to obranný, nikoliv útočný systém. Ohledně vandalství na ŘOPíku se rozčilují pravděpodobně hlavně fanoušci historie, vojenství atd... Ale co kdyby někdo rozřezal Karlštejn?

Ačkoliv samotné rozřezání nemusí být úplně na škodu. Nizozemští umělci také rozřízli bunkr. Ale když dva dělají totéž, není to totéž... jen posuďte sami na fotografiích.

To, jak to udělal nejmenovaný student umění na Znojemsku, je zkrátka vandalství, nikoliv umění.

Autor: Vojtěch Marek | karma: 35.09 | přečteno: 1594 ×
Poslední články autora