Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

17 000 km stopem domů z Kamčatky VII

Putování jednoho kluka od Pardubic z Kamčatky domů. Stopem. Z Kamčatky přes celou Sibiř, Ural až do Archangelsku. A pak přes Petrohrad a Ukrajinu domů.

Trvalo jenom hodinu, než mě nabral malý náklaďák, který řídí Slavko. Je to 2x rozvedený čtyřicátník, který se již od mládí živí jako řidič nákladních vozů. Po chvilce se svěřuje a bavíme se nejen o Rusku, ale i o jeho životě. ,,Prvorozený syn mi zemřel hned po narození. Vlastně to byl důvod, proč jsme se pak s první ženou rozvedli." Když nevypráví právě o svém životě, tak vysvětluje zdejší poměry. ,,Jo dřív... to byla práce, obchody byly otevřené a v hospodách ses najedl a napil. Co ale teď? Teď tady máš mraky čmoudů. Navíc si všichni hrajou na vlastence, kteří mají rádi svou zemi a vlast, ale kdykoliv můžou, hází bordel do lesa či podél cest. Tohle se musí změnit. Víš vlastně, že je letos v Rusku rok ekologie?", koukám na něj poněkud překvapeně. 

,,A z jakýho čerta vlastně jedeš?", ptá se dál. ,,Z Ust-Kamčatského", odpovídám. Slavko se strašně směje. ,,Tak to jsi první cizinec, který Ust přežil. A asi i první cizinec, který tam kdy byl. Žijí tam duraki - pitomci.", tomuto tvrzení pouze přikyvuji. Se Slavkem jedu až do Elizova. Jede, jak mu to cesta dovolí. ,,Kde budeš spát?", padá od něj otázka. ,,Někde kousek od letiště, ve stanu." Slavkovi se můj nápad příliš nelíbí, ale k sobě mě vzít nemůže a potvrzuje, že hotely jsou zde buď drahé nebo ,,podivné". Nakonec mi dává dvě adresy, kde se dá ubytovat. ,,Vypereš si, umyješ se a odpočineš si. Třeba to využiješ." Obě adresy jsou nedaleko letiště.

Do Elizova přijíždíme pozdě večer. Pozdě dle hodinek, nikoliv dle světla. Zkouším první adresu, je pravda, že se musím opláchnout. V ,,hotelu" mi však oznamují, že nemají licenci na ubytování cizinců. Musím se strašně smát. Něco takového jsem ještě nikdy neslyšel. Ale nehádám se, v této zemi je v zásadě možné cokoliv. Jdu tedy na druhou adresu. Není úplně nejlehčí hotel najít. Protože to není ani hotel, ani penzion. Je to zkrátka dům. Pomáhá mi kolemjdoucí, který se ptá, zda něco nehledám. ,,Ano, tady je adresa, nevíte kde to je?". Místní mi radí a za chvilku jsem již na místě. Majitelka domu Slavka dobře zná a asi jí i kvůli mne volal. Nakonec mne za pár korun u sebe nechává přespat. Dům je předělaný na útulný penzion s 5 pokoji. Ale cedule, ani jiné označení nečekejte. Jsem utahaný jako kotě. Jdu spát.

Je ráno. V pokoji, kde spím musím vyvětrat, jinak někdo zavolá chemickou jednotku. Až teď si uvědomuji, že jet se mnou v jednom autě není asi vždycky med. Vyrážím do Petropavlovsku. Paní domu mi ještě dává pár rad. Po cestě na autobus na mne ,,zaútočí" pár štěňat. Ani nemá smysl brát do ruky kamení. Stačí trochu silněji zadupat kanadama. 

Opět v Petropavlovsku. Mám pár hodin na projití. Ale opět mne jímá pocit, že na ruský architektonický vkus je třeba zpracovat studii. Působí to tu na mne zvláštně. Po cestě autobusem je vidět dost vojenských základen a když to vezmu zpětně, tak některá městečka byla obehnána betonovou zdí. A v noci nad letištěm lítaly stíhačky. 

Jdu sehnat mapu Ruska. V supermarketu ani v klasických obchodech jsem nepochodil. Pozoruji, že pakliže něco potřebujete koupit, musíte na trh. Ale ani tam není mapa země k mání. Pouze Kamčatky. Ach jo. Náladu mi zlepšuje snad jen hudba, která celý den ve městě vyhrává z rozhlasu. 

Čas odletu už se blíží. Čas si vyzvednout věci, poděkovat a rozloučit se a pak rovnou do Magadanu, města pár set kilometrů odsud. Snad tam bude lepší počasí. Což znamená, že nebude ustavičně pršet a bude aspoň pár stupňů nad nulou i přes noc. Sedám spolu s dalšími 25 cestujícími do letadla. Všichni bychom se vešli do menšího autobusu. A i letadlo připomíná více okřídlený autobus, než létající dopravní prostředek. Po cestě koukám z okna. Jediná myšlenka, co mne napadá je... jak se odsud sakra dostanu.

Pokračování příště....

Autor: Vojtěch Marek | středa 27.12.2017 15:24 | karma článku: 29,74 | přečteno: 1324x
  • Další články autora

Vojtěch Marek

Pár rad při koupi domu / bytu

Pakliže vás současná krize finančně nezničila a uvažujete o koupi nemovitosti pro svoje bydlení, věnujte výběru o pár minut více. Můžete tím ušetřit spoustu peněz a trápení.

10.3.2021 v 17:18 | Karma: 13,38 | Přečteno: 569x | Diskuse| Hobby

Vojtěch Marek

17 000 km stopem domů z Kamčatky XXIX

Putování jednoho kluka od Pardubic z Kamčatky domů. Stopem. Z Kamčatky přes celou Sibiř, Ural až do Archangelsku. A pak přes Petrohrad a Ukrajinu domů. Poslední díl, s bonusem fotografií z Archangelsku, Vologdy a Petrohradu.

15.12.2019 v 21:43 | Karma: 24,36 | Přečteno: 1400x | Diskuse| Cestování

Vojtěch Marek

17 000 km stopem domů z Kamčatky XXVIII

Putování jednoho kluka od Pardubic z Kamčatky domů. Stopem. Z Kamčatky přes celou Sibiř, Ural až do Archangelsku. A pak přes Petrohrad a Ukrajinu domů. Tentokrát o tvrdém režimu a čumění do telefonu.

12.8.2019 v 7:59 | Karma: 26,60 | Přečteno: 1027x | Diskuse| Cestování

Vojtěch Marek

17 000 km stopem domů z Kamčatky XXVII

Putování jednoho kluka od Pardubic z Kamčatky domů. Stopem. Z Kamčatky přes celou Sibiř, Ural až do Archangelsku. A pak přes Petrohrad a Ukrajinu domů. O vesničkách na severu a bydlení u cizích lidí.

15.7.2019 v 8:50 | Karma: 27,05 | Přečteno: 821x | Diskuse| Cestování

Vojtěch Marek

17 000 km stopem domů z Kamčatky XXVI

Putování jednoho kluka od Pardubic z Kamčatky domů. Stopem. Z Kamčatky přes celou Sibiř, Ural až do Archangelsku. A pak přes Petrohrad a Ukrajinu domů. Tentokrát o katastrofě, o které se nesmí mluvit.

5.6.2019 v 11:56 | Karma: 24,96 | Přečteno: 1001x | Diskuse| Cestování
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Chtěl se odpálit během olympiády v Paříži. Ve Francii zatkli 16letého hocha

24. dubna 2024  22:47

Kriminalisté ve Francii v úterý zadrželi 16letého mladíka francouzské národnosti, který na...

Odpuzující. Strašit migrací je tak jednoduché, kritizoval Babiše ministr

24. dubna 2024  22:42

Ministr pro evropské záležitosti Martin Dvořák (STAN) v CNN Prima News vyčetl Andreji Babišovi...

Ukrajinci v branném věku budou moci získat pas jen ve vlasti, rozhodl Kyjev

24. dubna 2024  22:20

Ukrajinská vláda přijala rozhodnutí, podle něhož muži ve věku od 18 do 60 let budou moci získat...

Biskupové se distancovali od Zemanovy akce v Arcibiskupském paláci

24. dubna 2024  19:05,  aktualizováno  21:31

Pražský arcibiskup Jan Graubner se distancoval od akce, při které byla minulý týden v...

Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?
Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?

Díky své všestrannosti se rýže LAGRIS už dlouho stávají nedílnou součástí mnoha pokrmů z celého světa. Bez ohledu na to, zda se používají k...

  • Počet článků 73
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1314x
Absolvent demografie, cestovatel, muzikant, rodák z Heřmanova Městce a místopředseda Mladých křesťanských demokratů.