17 000 km stopem domů z Kamčatky XXI

12. 11. 2018 18:55:04
Putování jednoho kluka od Pardubic z Kamčatky domů. Stopem. Z Kamčatky přes celou Sibiř, Ural až do Archangelsku. A pak přes Petrohrad a Ukrajinu domů.

,,Vstávej, maladěc! Jsme tu!", budí mne Vladimir. Podle hodinek cesta trvala 8 hodin. To jsme museli celkem hnát, protože 600 km do Novosibirsku po místních cestách není úplně med. Pomalu s kamionem přijíždíme do jakési fabriky. Kdo ví, co se tady vyrábí. ,,V téhle části Novosibirska jsem ještě nebyl.", poznamenávám. ,,Ani jsi být nemohl. Jsme v Tomsku, chtěl jsi přece do Tomsku, ne?", odpovídá řídič. Je sice ráno, ale dávám se do smíchu. Nevím moc, co říct. ,,Hmm, aspoň si to tady prohlídneš. Tomsk je hezký gorod.", zakončuje Vova a vede mne ke kamarádům na vrátnici.

,,Koho nám to vedeš, Vovko?", ptají se místní. ,,Snad to není nějaký evropský homosexuál", smějí se. ,,Evropský jo, homosexuál snad ne", zní od Vladimira. Chlapi jsou skoro jako z vtipu o Rusku 90. let. Teplákové soupravy, cigarety v puse, sklenice s vodkou a ,,čaj". Zde jsou uvozovky na místě, protože abych dokázal, že nejsem žádný změkčilec, musím vypít koncentrát z čaje. Ten se dělá tak, že zalijete obrovské množství čaje troškou vody a necháte odstát. Obvykle si pak jen ohřejete vodu a smícháte trochu koncentrátu s vodou. Já ale dostávám čistou dávku. Byl bych radši za vodku. Tak, test úspěšně složen. Hlavně nedat znát, že mi buší srdce až v krku. Teď se konečně můžeme začít bavit jako rovný s rovnými.

Debata trvá asi půl hodiny, pak musí všichni do práce. Do fabriky bohužel nemůžu, prý je tam dnes přísný komandant. Jinak debatu nemá smysl příliš pitvat, je to celkem klasika. Jen s tím rozdílem, že za amerického špiona mne považují jen dva ze sedmi. Beru to jako signál, že se mi zlepšuje akcent. Nemeškám tedy a slušně se loučím. Čeká mne Tomsk.

Město je, s přihlédnutím k lokalitě, nádherné. Na rozdíl od ostatních sibiřských měst totiž nepůsobí šedivým a depresivním dojmem. Domy jsou tu několikapatrové, ale nikoliv vysoké věžáky. Centrum vyloženě hezké. Až na občasný brutalismus. Možná za to může čaj, možná se nechávám unést, ale opravdu se mi tady líbí.

Nakonec ve městě trávím celý den. Místní jsou sdílní a vysvětlují mi, jak se dostanu z centra města na kraj autobusem. A kdybych nebyl tvrdohlavý génius, tak by mi to i k něčemu bylo. Bohužel jsem dal na vlastní instinkt a jedu jiným spojem. Nu co, alespoň se projdu. Pravda, tři kilometry s plnou krosnou nejsou moc, ale ani málo. Chůze mne stojí hodinu času. Ale i tak mám štěstí a dostávám se o pár kilometrů blíž k Novosibirsku. Veze mne malý gruzovik s naprosto nemluvným řidičem. Zkouším z něj vydolovat alespoň něco. Marně. A tak se vezu a mlčím. Hradba ticha je prolomena až u vesnice Proskokovo. Tam mi řidič oznamuje, že dál jede jinam. Byl to asi fajn chlap, co mi chtěl zkrátka pomoct. Proskokovo. To, že ta vesnice existuje, poznávám pouze dle několika domů v dálce. A protože je nádherně, jdu si postavit stan na louku k lesu.

Pokračování příště....

Autor: Vojtěch Marek | pondělí 12.11.2018 18:55 | karma článku: 25.57 | přečteno: 921x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Cestování

Klára Žejdlová

Italské Velikonoce? V mých vzpomínkách to jsou přátelé, rodina…a obžerství

I když to obžerství bylo prokládané dlouhými procházkami. Aby nám vytrávilo. A abychom nasbírali ingredience pro další vaření...

27.3.2024 v 14:48 | Karma článku: 19.92 | Přečteno: 484 | Diskuse

Miroslav Semecký

Nacházíte ve Španělsku? Používáte aplikaci Telegram? Zpozorněte!

Oblíbená komunikační aplikace ve Španělsku končí. Bude vypnuta (zablokován přístup) v řádu několika následujících hodin. Soudce Národního soudu Santiago Pedraz vydal rozhodnutí, ve kterém nařizuje mob..

23.3.2024 v 17:51 | Karma článku: 17.13 | Přečteno: 584 | Diskuse

Jan Vaverka

Bolívie - 6. díl: Den v La Pazu

La Paz je město jako žádné jiné. Dvoumilionová aglomerace sahající až nad 4000 metrů nad moře, ulice jsou strmé, propojené lanovkami, a kolem obrovská kulturní a sociální diverzita.

22.3.2024 v 8:20 | Karma článku: 16.36 | Přečteno: 233 | Diskuse

Aleš Gill

Střípky z KLDR - Díl 26. - Návrat do paralelního vesmíru

Jsou to téměř dva roky od mého posledního článku o KLDR, a téměř tři roky od mé druhé cesty za nejželeznější oponu, jakou si lze představit. A protože informací z KLDR je kvůli uzavřené hranici málo, mohli bychom se tam vrátit.

19.3.2024 v 8:52 | Karma článku: 16.05 | Přečteno: 478 | Diskuse

Libor O. Novotný

Víkend na bitevním poli ve Waterloo

Chcete důkladně pochopit politické a společenské souvislosti, které vedly k porážce Napoleona, případně se vžít do bojů rozhodující bitvy u Waterloo? Památník bitvy na jejím původním místě vám to umožní.

18.3.2024 v 15:00 | Karma článku: 13.22 | Přečteno: 207 | Diskuse
Počet článků 73 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 1314

Absolvent demografie, cestovatel, muzikant, rodák z Heřmanova Městce a místopředseda Mladých křesťanských demokratů.

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...

Stále víc hráčů dobrovolně opouští Survivor. Je znamením doby zhýčkanost?

Letošní ročník reality show Survivor je zatím nejkritizovanějším v celé historii soutěže. Může za to fakt, že už...