Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

17 000 km stopem domů z Kamčatky XXVII

Putování jednoho kluka od Pardubic z Kamčatky domů. Stopem. Z Kamčatky přes celou Sibiř, Ural až do Archangelsku. A pak přes Petrohrad a Ukrajinu domů. O vesničkách na severu a bydlení u cizích lidí. 

S trochu těžkým srdcem opouštím Solikamsk. Je to zkrátka nádherné město. Stejně jako řeka Kama, u které leží. Ale už je pozdě. Sedím ve starém Mercedesu a mířím na západ. Jízda není zrovna nejrychlejší, protože cesta je v katastrofálním stavu. Jinak, čeština nemá výraz pro stav, ve kterém se tato silnice nachází. Naštěstí nám jízdu zpříjemňuje vodka. Nejdříve mne a pak i řidiči. To ve chvíli, kdy potkáváme v protisměru kamaráda. Obě auta zastavují asi na půl hodiny. Tady plyne čas trochu pomaleji. 

Nakonec se dostávám do Požvy. Vesničky na druhém břehu Kamy. Nic tady není. Jen pár domů a kostel. Ale i tak bych tady chtěl letní domek. Zkrátka vesničky tady na severu mají neskutečné kouzlo, které ovšem nezachytí žádný fotoaparát. Po rozhovoru s místními se však dozvídám, že zde prý postavili vůbec první parochod - parník v Rusku. Moc se mi to nezdá, ale když on to ten děda říká tak procítěně. No nic, čas popojet. Letní domek si tady koupím jindy. Podle mapy se nejedná o dálnici. Realita však dokáže předčit i ty nejšílenější sny. Maximální rychlost je tady 25 km/h. Zastávky na vodku a zdravotní procházky jsou zde nezbytné.

Je až neuvěřitelné, jak málo vědí místní o vedlejších vesnicích. Momentálně mířím na sever. Do vesnice Gajny. A čím severněji se nacházím, tím víc si dělají srandu místní z dalších vesnic, co leží ještě severněji, než oni. ,,Ty jedeš do Gajny? Tam nejezdi, tam nemají ani elektřinu. Až loni jim tam Vovka poslal agregátory, aby si mohli pustit rádio - jejich poslední výstřelek moderní techniky. Hlavně jim neukazuj telefon, nebudou vědět, co to je a budou se tě snažit upálit za čarodějnictví.", toto a podobné mi vypráví. Občas je vidět, že to myslí jako vtip. A občas ne. Jako třeba, když mi Vasil, který dělá u krav, vysvětluje, že ve vedlejší vesnici jezdí v zimě na jelenech. 

Nicméně mám tak trochu štěstí. Jsou tu neskutečně vstřícní lidé. To se projevuje hned v několika chvílích. Prvně, když jdu po cestě uprostřed ničeho a nabírá mne autobus. Prý přece nebudu chodit pěšky. Platbu řidič kategoricky odmítá. Za druhé, hned jak vystupuji z busu se dávám do řeči s Borisem, který vlastní stařičké auto, co dříve bývalo symbolem luxusu - opět meďour. A sám mne hází z Ust-Černaji do Kažimu. Pár desítek kilometrů, takže sranda, zdá se. Jenže ne tak docela. Boris tam totiž původně vůbec nemířil. Vlastně nemířil nikam, má 3 měsíce dovolenou a nudí se, tak se rozhodl mne tam hodit. Naštěstí, jinak tam totiž nikdo nejezdí. Nikdo. No a do třetice, když přijíždíme do vesnice, tak se Boris ptá na ubytování. ,,Postavím si stan, to je nejlepší.", odpovídám. ,,Tak to zapomeň. Ubytujeme tě tady." a s těmito slovy zastavuje kolemjedoucího na mopedu. ,,Ahoj, já jsem Boris, prosim tě, ubytuj tady malčika. Přijel z Česka."

,,To nejde, to by mě manželka zabila. Ale počkej.", odpovídá mopedista a zastavuje auto. ,,Zdar, ubytuješ tady prosim tě malčika, přijel z Česka." , povídá řidiči a obrací se na mě. ,,Jak se jmenuješ?". ,,Říkají mi Vovka.", odpovídám. Zmatený motorista se kýve do stran, ale po chvilce váhání souhlasí. ,,Tak pojeď, maladěc." A bere mě do svého druhého bytu. Sám totiž bydlí v domě, ale byt vyfasoval od firmy, kde dělá lesníka. Dáváme si spolu čaj a nechává mi klíče. ,,Ráno je akorát hoď do schránky, já bohužel jdu za dvě hodiny do práce, tak se neuvidíme.", povídá a odchází. 

Fascinující. Nutno však dodat, že o byt a vykradení se být nemusí. V bytě je kromě rychlovarky a židle už jen postel. A k ní právě mířím.

 

Pokračování příště...

Autor: Vojtěch Marek | pondělí 15.7.2019 8:50 | karma článku: 27,05 | přečteno: 821x
  • Další články autora

Vojtěch Marek

Pár rad při koupi domu / bytu

Pakliže vás současná krize finančně nezničila a uvažujete o koupi nemovitosti pro svoje bydlení, věnujte výběru o pár minut více. Můžete tím ušetřit spoustu peněz a trápení.

10.3.2021 v 17:18 | Karma: 13,38 | Přečteno: 569x | Diskuse| Hobby

Vojtěch Marek

17 000 km stopem domů z Kamčatky XXIX

Putování jednoho kluka od Pardubic z Kamčatky domů. Stopem. Z Kamčatky přes celou Sibiř, Ural až do Archangelsku. A pak přes Petrohrad a Ukrajinu domů. Poslední díl, s bonusem fotografií z Archangelsku, Vologdy a Petrohradu.

15.12.2019 v 21:43 | Karma: 24,36 | Přečteno: 1400x | Diskuse| Cestování

Vojtěch Marek

17 000 km stopem domů z Kamčatky XXVIII

Putování jednoho kluka od Pardubic z Kamčatky domů. Stopem. Z Kamčatky přes celou Sibiř, Ural až do Archangelsku. A pak přes Petrohrad a Ukrajinu domů. Tentokrát o tvrdém režimu a čumění do telefonu.

12.8.2019 v 7:59 | Karma: 26,60 | Přečteno: 1027x | Diskuse| Cestování

Vojtěch Marek

17 000 km stopem domů z Kamčatky XXVI

Putování jednoho kluka od Pardubic z Kamčatky domů. Stopem. Z Kamčatky přes celou Sibiř, Ural až do Archangelsku. A pak přes Petrohrad a Ukrajinu domů. Tentokrát o katastrofě, o které se nesmí mluvit.

5.6.2019 v 11:56 | Karma: 24,96 | Přečteno: 1001x | Diskuse| Cestování

Vojtěch Marek

O toleranci a pokrytectví

Tolerance k ostatním kulturám má být povinná. A co tolerance k vlastním lidem a k vlastním vzorům? Aneb, jak málo stačí k tomu, aby byl kdokoliv odsouzen. Jarek Nohavica a Jarda Jágr o tom mohou mluvit...

28.5.2019 v 10:04 | Karma: 34,50 | Přečteno: 1029x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

„Smrt režimu.“ Za nápis si má nezletilá ruská studentka odpykat 3,5 roku

26. dubna 2024  6:20

Ruský vojenský soud odsoudil žákyni desáté třídy, sedmnáctiletou Ljubov Lizunovovou ke 3,5 roku...

Zavolíme! Kandidáti do eurovoleb se utkají v debatě vysílané i studentům škol

26. dubna 2024  5:42

Šest kandidátů pro volby do Evropského parlamentu přijalo účast v debatě Zavolíme!, která bude...

Další případ zpožděné dodávky zbraní. Česká firma se soudí na Ukrajině

26. dubna 2024

Premium Vztahy mezi Českem a Ukrajinou nejsou vždycky idylické. Svědčí o tom soudní spor, na který narazila...

Světlušky mění válčení ve městech. Nové drony snížily počet padlých Izraelců

26. dubna 2024

Premium Jen několik decimetrů velký přístroj může znamenat revoluci městské války: minivrtulník, který...

Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat
Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat

Téměř deset miliard korun – tolik jen za loňský rok poslaly pojišťovny lidem za úrazy, závažná onemocnění či úmrtí. Životní pojištění pomohlo za...

  • Počet článků 73
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1314x
Absolvent demografie, cestovatel, muzikant, rodák z Heřmanova Městce a místopředseda Mladých křesťanských demokratů.