Vojtěch Marek

Proč se Země nepřelidní

6. 04. 2017 15:48:23
,,Lidstvo je přemnožené a dochází nám zdroje." ,,Jsme jenom kousíček od vyhynutí celé lidské rasy, protože nás tolik Země neuživí." Co je pravdy na těchto tezích?

Teze o přelidnění Země není kupodivu tak nová, jak se zdá. Vyslovena byla nespočetným množstvím lidí. Od vědců, přes politiky až po náboženské fanatiky. Mezi nejzajímavější verzi však patří ta od Thomase Malthuse z počátku 19. století. Ten tvrdil, že množství potravy roste aritmeticky(1,2,3,4..), zatímco počet lidí roste geometricky(2,4,8,16...). Z tohoto důvodu lidstvo často trpí hladomory a dochází tedy k ,,přemnožení". Musíme si samozřejmě uvědomit dobu, kdy to tvrdí. Zatímco v roce 1700 bylo v Evropě 125 milionů lidí, tak v roce 1800 to již bylo 203 milionů. Nepochybně i pod tíhou tohoto nárůstů propadl této myšlence. Myšlence, která byla vyvrácena teoreticky i prakticky. Ale ke které se lidstvo stále a rádo vrací.

Koukněme se na několik čísel, které mohou působit alarmujícím dojmem. První miliardu lidí na světe jsme docílili roku 1804, další až v roce 1927. Poté to šlo velice rychle. Třetí roku 1960, čtvrtá 1974, pátá 1987, šestá 1999, sedmá 2012. Osm miliard bude na planetě pravděpodobně v roce 2027. Tento nárůst se zdá neuvěřitelný a neudržitelný. Ale... zpomaluje se. Rychlost růstu počtu lidí na světě nestoupá. Naopak, klesá. A je to samozřejmě regionálně rozděleno. Evropa přirozeným přírůstkem(narozenými dětmi vs zemřelými) neroste. Počet lidí v Evropě se udržuje pomocí migrace. Podobně v Americe. Tam je hlavní přírůstek obyvatelstva též dán především imigrací a dětmi imigrantů.

Pakliže bych chtěl myšlenku přelidnění shodit ze stolu velice rychle, dal bych k dobru následující fiktivní rozhovor. Kolem roku 1000 bylo na světě asi 310 milionů lidí. A baví se dva přátelé. ,,To je hrozný, těch lidí na světě... už teď nám nestačí půda a lidé umírají hlady. A představ si, co by se stalo, kdyby nás bylo dvakrát tolik!"


Teď nás je cca 25 krát více, než v roce 1000. A je planeta přelidněná? A jak se to pozná? Jistě, můžeme mluvit o tom, že velká města jsou přelidněná. Stejně jako existují problémy se slumy v zemích Třetího světa. Ano. Ale jedná se o lokální problém, který není způsoben primárně velkým množstvím lidí a dá se řešit. A kolik lidí planeta uživí? Šest, šestnáct nebo šedesát miliard lidí? Já to nevím. Ale vím, že v současnosti v Evropě na polích nepěstujeme jídlo, ale palivo do aut, případně na ně instalujeme solární panely. Pakliže bychom cítili nedostatek jídla, tak bychom se takto nechovali. Proto když se někdo zeptá, kolik naše planeta uživí lidí, říkám pokorně, že nevím. Neví to totiž nikdo. Stejně jako dřív nikdo nevěděl, že přijdou průmyslová hnojiva, traktory, genetické modifikace, insekticidy atd...

Nenechme se tudíž strašit katastrofickými scénáři. Ty fungují ve filmech. V opravdovém životě však, naštěstí, naráží na realitu. Díky za to.

Autor: Vojtěch Marek | karma: 25.02 | přečteno: 1190 ×
Poslední články autora