Hromadná doprava - proč do ní neinvestujeme víc?

12. 04. 2017 14:50:49
Ve společnosti roste nespokojenost s politiky a politikou obecně. Není divu. Mnohem více se řeší adopce dětí homosexuálními páry, než reálná témata, která lidi zajímají.

Co vyčítáte nejvíce vládám po roce 1989? Korupci? Kuponovou privatizaci? Já osobně zanedbání rozvoje infrastruktury. K dálnicím a dálniční síti se vyjadřovat nechci, už jen kvůli tomu, že nejsem vlastníkem řidičského průkazu. Ale železnice... to je něco jiného. Díky tomu, že jsem synem strojvedoucího, jsem projel v podstatě celou naši republiku vlakem. A musím ČD přiznat jedno. Za poslední roky se dost zlepšila. To je ovšem hlavně zásluha konkurence, protože na tratích, kde konkurence není, je to stále stejně hrozné. Ale ani k ČD se vyjadřovat nechci. Chci se zamyslet nad stavem železniční sítě jako takové.

Poslední nová železniční trať na našem území byla dostavěna v roce 1953. To je vpravdě už 64 let. Shodou okolností je má babička stejně stará. Jak se to mohlo stát? Copak už železnice dosáhla svého technologického vrcholu? Ne, nedosáhla. Nové technologie stále vznikají. Např. šinkansen v Japonsku. Zde se jen na skok zastavme. Protože zatímco v Česku je maximálka 160 km/h, tak v Japonsku už vyřazují soupravy, které jezdí ,,pouze" 210 km/h. Jsou už zkrátka zastaralé. Co bychom za takové soupravy a takovou trať dali tady v Čechách, že. Francie s TGV a Německo se svými rychlovlaky uhání až 300 km/h.

Jistě, stavba vysokorychlostní železnice něco stojí. A není to málo. V Německu platili kolem 600 milionů na za kilometr. V Čechách je terén podobný, tudíž by to mělo vycházet obdobně, snad. Kdysi jsme bývali světovou železniční velmocí. Hustá železniční síť, pravidelná spojení. Bohužel od té doby se svět změnil. České železnice se však téměř nezměnily. Pakliže chceme méně aut a čistší vzduch, musíme taky na to mít potřebnou infrastrukturu. Možná, že kdyby Zelení(kteří tvrdí, že prosazují ekologičtější způsoby dopravy) tehdy ve vládě řešili podstatné věci jako např. železnici a nešli na ruku solárním baronům, mohli jsme už mít postavených prvních pár kilometrů nové železnice.

Situace je však v současnosti taková, že se nic nestaví a v dohledné době stavět nebude.A je to vina všech vlád po roce 1989. V Brně ale plánují hyperloop do Vidně. Tak aspoň něco.

Autor: Vojtěch Marek | středa 12.4.2017 14:50 | karma článku: 29.76 | přečteno: 2032x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Společnost

Karel Trčálek

Fialova vláda by měla zvážit nařízení, kterým bude stanoveno, že se v Česku už žije líp!

ANO, bude líp! Pan premiér se opakovaně vyjádřil, že díky vládě se občanům žije už jen lépe a že téměř vše bylo vyřešeno. Tuto skutečnost je však nutné vtělit do vládního nařízení, neboť je smutné, že ne všichni občané to chápou

29.3.2024 v 8:16 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 0 | Diskuse

Filip Vracovský

Česko jako země plná ateistů a agnostiků přesto žije z křestanských tradic a k Rusku

nebo Ukrajině má poměrně blízko. Těžko však může chápat Blízký východ . Než se v další sérii blogů vrátím do kuchyně dovolte ještě jednu úvahu laika....

29.3.2024 v 7:49 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 15 |

Ladislav Pokorný

Vláda by měla zvážit nařízení, kterým bude stanoveno, že v Česku se už žije líp

Pan premiér se v médiích opakovaně vyjádřil, že díky vládě se občanům žije už jen lépe a že téměř vše bylo vyřešeno. Tuto skutečnost by však bylo vhodné vtělit do vládního nařízení, neboť je smutné, že ne všichni občané to chápou.

28.3.2024 v 16:51 | Karma článku: 36.18 | Přečteno: 759 | Diskuse

Jan Pražák

Mají mít staří lidé přednost?

Ráno jsem vstala levou nohou. Začalo to už předchozí večer, vnučka mi říkala do telefonu, že tam u nich přepadl nějaký mladý mizera staříka, který sotva chodil. Okradl ho a srazil na zem, až si ten pán pohmoždil ruku a odřel tvář.

28.3.2024 v 14:34 | Karma článku: 31.68 | Přečteno: 2837 | Diskuse

Jan Ziegler

Komunistický guru Marx byl vykořisťovatelem a hrubým člověkem

Na zakladateli vědeckého socialismu toho nebylo moc vědeckého a dělníky vůbec nemusel. Viděl v nich pouze nástroje (užitečné idioty), které svrhnou kapitalismus. Nenáviděl Židy a Slovany včetně Čechů.

28.3.2024 v 13:30 | Karma článku: 17.31 | Přečteno: 320 | Diskuse
Počet článků 73 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 1314

Absolvent demografie, cestovatel, muzikant, rodák z Heřmanova Městce a místopředseda Mladých křesťanských demokratů.

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...

Stále víc hráčů dobrovolně opouští Survivor. Je znamením doby zhýčkanost?

Letošní ročník reality show Survivor je zatím nejkritizovanějším v celé historii soutěže. Může za to fakt, že už...